+36 23 422 725, +36 30 274 8610 info@naturalwood.hu

Általános tudnivalók

Ahhoz, hogy a tömörfa asztal, és egyéb tömörfa termék hosszú évekig, évtizedekig megőrizze küllemét és minőségét az alábbi javaslatokat be kell tartani.

Köztudott dolog, hogy a fa úgynevezett élő anyag, annak ellenére, hogy ebben az állapotában már nem része a vegetatív természetnek. Az asztalok kettő, vagy több darabból készülnek. Ezek a darabok külön-külön mozognak a nedvesség, páratartalom hatására. Ez a dagadási-zsugorodási folyamat. Ezért előfordulhat, hogy tapintással érezhető szintkülönbség alakulhat ki az egyes elemek között.

  • Az asztalok és egyéb tömörfa termékek környezetük páratartalmával igyekeznek egyensúlyban lenni. Fontos, hogy a végleges helyén lehetőleg állandó páratartalom legyen. A megszokott 45-55%-os relatív páratartalomtól ne legyenek eltérések.
  • Nem szabad közel elhelyezni őket hő leadó, hősugárzó készülékhez, mert így fokozzuk a zsugorodásból-dagadásból bekövetkező mozgását az anyagnak.
  • Nem szabad folyamatos napfénynek kitett helyre letenni, mert így jelentősen megváltozhat a színe
  • Nem szabad a kiömlő, ráfolyó folyadékot rajta hagyni. Ezeket a lehető leggyorsabban el kell távolítani, le kell törölni. Ugyan kemény olajjal vannak felület kezelve, de ezeken a felületeken egy idő után foltot hagynak a legsemlegesebb folyadékok is.
  • Nem szabad erős színezésű anyagokat, melyeknek kémhatásuk jelentősen eltér a semlegesétől rátenni, rajta tárolni.